SMALLVILLE: Abandoned

AKA "foreldre som forlater barna sine"-episoden. 

Tess og Clark drar til et barnehjem for å etterforske mystiske drømmer Tess har hatt. Lois finner noen videokassetter som moren spilte inn beskjeder til henne på før hun døde, og hun bestemmer seg for å dra og snakke med Jor-El i Fortress of Solitude.


Denne episoden likte jeg absolutt best for slutten! For en twist! Men mer om det senere. Den røde tråden i denne episoden var helt klart foreldre, og diverse grunner til at de måtte forlate barna sine. Lois var redd for at moren var sint på henne for at hun ikke kom og besøkte henne på sykehuset, men på videokassetten forteller hun at det var fordi hun ikke ville at barna hennes skulle se henne så svak. Lois mener at Clark også burde snakke med sin far (dvs Jor-El) om problemene sine, men han vil ikke.

Det var så koselig å se Teri Hatcher som moren til Lois! Denne episoden må ha hatt veldig mange opptak hvor skuespillerne står og snakker ut i tomme lufta og later som de snakker til noen. Men det var bra gjort. Lois blir inspirert av det moren sa til henne på videoen, og bestemmer seg for å dra og ordne ting mellom Jor-El og Clark uten Clark. Hun finner nøkkelen til portalen, ender opp i Arktis, og prøver å få Jor-El til å høre på henne.


Over til Tess og Clark, som treffer Granny Goodness! Tess har vonde drømmer om et barnehjem, og hun får med seg Clark for å etterforske. Clark hører en jente hyle, og løper for å hjelpe henne. Granny holder på å hjernevaske små foreldreløse jenter til å bli soldater for Darkseid. Tess kjenner så vidt igjen barnehjemmet, og det viser seg at hun bodde der som liten. Granny forklarer at de biologiske foreldrene hennes (som var veldig mektige) kom og hentet henne og fant en adoptivfamilie til henne, så Granny ikke fikk fullført treningen hennes. Hun stenger Tess inne på det gamle rommet sitt. Hun klarer å rømme, men støter på en av "furiene", som jeg regner med er Lashina.

Clark støter på resten av "the female furies" som tydeligvis forsterker kreftene sine med kryptonitt. Ugh. Enda et plot som ikke hadde fungert uten kryptonitt... Men jaja. Clark ender opp lenket fast i et rom. Skjorta hans forsvinner på mystisk vis. Husk det, superskurker, regel nummer 1: Har du tatt en superhelt til fange, husk å kle av han! Altså, Tom ser bra ut han, men det er så unødvendig! Jeg har sett traileren for neste ukes episode, hvor både Green Arrow og Aquaman blir holdt fanget uten skjorte! Du store fanservice.


Clark klarer å rømme, etter å ha blitt kuttet opp en smule av "Mad Harriet". Han superspeeder avgårde, finner skjorta si på veien, og finner Tess hengende etter halsen i et tau fra taket. Han får henne løs. Tess forteller at hun var vant til å klare allting alene. Clark smiler og sier at han ikke hadde tenkt å forlate henne.

Vel tilbake i Smallville finner Clark ut hvor Lois er. Han drar etter og finner Lois svevende i lufta. Tydeligvis ble Jor-El litt sur. Han får henne ned, kjefter på Jor-El, og i det det virker som om han ikke har tenkt å si noe som helst, men så viser han dem et opptak av ham og Lara sammen rett før de sendte Clark avgårde fra Krypton. De forteller om hvor mye de elsker ham, og at han har med seg det beste fra de to:

The ship is designed to carry you to your destiny. It can only hold one kryptonian. One who has so much potential, so unlike your father. Your mother and I cannot come with you, to do so would be to burden your innocent soul with our frailities and failures. What you have within you, the best of both of us. I am sending with you all my knowledge, none of my ego or regrets. They will die with me here, on Krypton. Whatever trials I put you through, I will never lose faith in you. (...) But we are confidant you will become earth’s greatest savior. Never doubt that just as you're a part of us, we will always be a part of you. Farewell, my son.

Det var en rørende sekvens, og jeg likte det Lara og Jor-El fortalte til sin lille sønn. Det forklarer at Jor-El faktisk fortsatt tror på Clark. Jeg likte også de hadde lagt til et filter på stemmene deres som gjorde at Jor-El hørtes veldig lik sånn som han låter i en episode av Lois & Clark hvor Clark får vite om bakgrunnen sin.

Men! Jeg synes forfatterne av serien burde skille bedre mellom den mannen som Jor-El var da han levde og den kunstige intelligensen i Fortress of Solitude. Det virker som om "AI-Jor-El" har en litt annerledes personlighet enn originalen. Jeg så ikke helt logikken i at AI-Jor-El ville vise Clark og Lois en innspilning fra hva originalen tenkte og følte rett før Krypton eksploderte, når han alltid har vært så opptatt av Clarks skjebne, Clarks trening... Hm. Det er jo egentlig AI-en som er sur på Clark, ikke originalen!

Men på en annen side så er AI-en fryktelig humørsyk. Mest sannsynlig er det vel dårlig manus-skriving sin feil, men kanskje den stort sett er programmert for å hjelpe Clark til å "omfavne sin skjebne", men at mannen han er basert på skinner igjennom nå og da. Som når han snakker til Martha i den første episoden av sesong 6:

Everything that you have done for Kal-El, you have my deepest gratitude. I could not have wished for a brighter light to guide my son. Farewell, Martha Kent.

Jeg skulle ønske at vi faktisk fikk høre stemmen til AI-en i tillegg til den avspillningen. Fordi hans sinne liksom ikke har noe med originalen å gjøre. Jeg får bare gå ut i fra at planen til AI-en var akkurat det jeg spekulerte i: Omvendt psykologi.


Noen andre ting som irriterte meg med de delene av episoden som omhandlet Clarks forhold til den kunstige intelligensen i Arktis, var at jeg synes de også burde skille mer mellom "Father" og "Dad" når de snakker om Jor-El. I starten av episoden omtaler Lois Jor-El som "your dad". Clarks "Dad" er Jonathan! Jor-El er riktignok Clarks biologiske far, men han har ikke oppdratt Clark, og bør fortsatt bli omtalt som "Father" etter min mening. Når en robot i Arktis blir omtalt som "dad" synes jeg de tråkker litt for mye på Jonathans minne.

På en helt annen side: Hvordan har to blonde foreldre klart å få en så mørkhåret sønn som Clark? Og det irriterer meg fortsatt litt at Julian Sands ikke likner det spor på Tom Welling, når det ble forklart i "Relic" at de to var prikk like. Jaja. Smallville: Full av plot-hull. Jeg er glad for at både Clark og Lois fikk ordna opp i noen foreldreproblemer i alle fall. Neste gang Clark drar innom Fortress så håper jeg roboten er i bedre humør. (Å jo... hvorfor i alle dager holdt Jor-El Lois flytende i lufta helt til Clark kom? Hva var poenget med det?)

Tilbake på barnehjemmet dukker Desaad opp for å snakke med Granny Goodness. Og han har med seg Gordon Godfrey fra episoden Supergirl tidligere i sesongen. De kaller seg Darkseids "three minions".

Lois og Clark bestemmer seg for å gå ut for å ha det litt moro på Ace of Clubs. Lois finner et kort fra moren hvor det står "for your wedding day". Før de går tar Clark en liten eske opp av lomma, åpner den, og vi ser på ringen inni! Jeg regna med at det var det han spurte faren til Lois om i forrige episode. Det er utrolig så fort denne sesongen går unna. Jeg er glad for Lois og Clark, men jeg håper egentlig at de dropper å vise bryllupet. Kanskje han kan fri i siste episode eller noe? Lois roper på Clark at de må forte seg, "it's gonna start soon". Clark smiler og sier lavt, "sooner than you think, Lois". Hm, kanskje det blir bryllup allikevel?

I Luthor Mansion sitter Tess og ser på et ark. Overskriften er "Certificate of Live Birth". Vi ser et flashback til da Tess kom til barnehjemmet. Lille Tess går ut av en limousin sammen med en mann og går opp og stiller seg sammen med Granny Goodness på trappa i regnet. Mannen klapper henne på hodet før han går tilbake til bilen. Tess roper "Daddy! Daddy, wait! Please don't leave me!" Bilen kjører avgårde. Og skiltet med registreringsnummeret viser bokstavene LUTHOR... Tilbake i nåtiden ser vi at fødselsattesten leser "Birth name: Lutessa Lena Luthor. Lionel Luthor. Pamela Jenkins."


Whaaat? Den så jeg ikke komme! Tess er datteren til Lionel og søsteren til Lex! Moren hennes er Pamela Jenkins, barnepiken til Lex, som dukket opp i en episode i sesong 1! Sesong 1! Jeg kunne ikke huske dama en gang, så lenge siden er det siden hun dukket opp i serien. Bra gjort, forfatterne av Smallville, bra gjort!

Dette får meg til å filosofere over at Tess har vært forelsket i Lex, vært moren til Lex (klonen), og søsteren hans attpåtil! Gleder meg til Lionel kommer tilbake om to episoder!

Jeez, Smallville. Når du er over vil jeg i alle fall ikke bruke så mye tid på å skrive dritlange tekster om episoder lenger. ^^ Sukk.

Comments